Schuilt er ook een hacker in jou?

<< vorige            ~ episode 4 - 5           volgende >>

vandaag:

  • Hebben we te veel vertrouwen in organisaties?
  • Wat zijn de Europese ontwikkelingen op de bescherming van onze privacy?
  • Wat zijn de kenmerken van een cybercrimineel?
  • Hoe kunnen we onszelf beter beschermen?

 

 

 

Schuilt er ook een hacker in jou?

Is het niet verleidelijk om vals te spelen? Zonder slechte bedoelingen uiteraard maar gewoon om te zien of je het systeem te slim af kunt zijn? Het is alsof je een manier hebt ontdekt om voor in de rij te kunnen staan.

Dat is vergelijkbaar met het gevoel van een hacker. Natuurlijk, heeft elke hacker een andere intentie. Je hebt de criminele hackers (black hats), de ethische hackers (white hats) en de hackers die geen criminele intenties hebben maar van wie hun bevindingen worden gebruikt door criminelen (grey hats).

Deze laatste categorie is een lastige. Maakt het bekijken van naakt foto’s van beroemdheden die illegaal van hun telefoon zijn gehaald, van jou ook een grijze hacker? Hoewel je geen criminele bedoelingen hebt, stimuleer je toch een illegale markt, alleen maar door te kijken. Het toetreden tot dit grijze gebied is dus heel makkelijk en verleidelijk. Kan je nagaan hoe verleidelijk het is voor iemand die van zichzelf minder ethisch is.

Wist je dat...:

  • een Nederlandse student uit Spijkenisse, 22 jaar, één van de meest gezochte creditcardhackers door de Verenigde Staten was (Vrij Nederland);
  • dat je software kunt installeren die laat zien welke websites jou 'tracken' en 'tracen',  en je vervolgens in staat stelt om dit te blokkeren. (Disconnect me)

Wat kun je doen:

  1. Update je software regelmatig zodat de nieuwste beveiligingsmogelijkheden zijn geïnstalleerd. (veiliginternetten.nl)
  2. Gebruik je telefoon als een hotspot in plaats van een openbaar wifi (veiliginternetten.nl)

Bekijk ons redactie materiaal op onze Google+ community >>