5 onderwerpen voor Cybercrime Awareness

WIE BEN JE VANDAAG?

Het ligt in onze natuur om onszelf voortdurend de vraag te stellen: 'Wie ben ik?'. We presenteren onze ‘ik’ bij vrienden, collega's, familie, om feedback te krijgen op deze gepresenteerde versie van onszelf. Met deze feedback creëren we onze nieuwe zelf/ identiteit en zeggen we tegen de wereld “Dit is wie ik ben” en ontvangen vervolgens  weer feedback. Dit is een continu proces (*). Afhankelijk van de feedback die we kregen, presenteren we ons verschillend, voor verschillende mensen in verschillende omgevingen. Je bent waarschijnlijk een andere persoon bij je schoonmoeder dan bij je eigen moeder. Je vrienden kennen je vooral om je enthousiasme, maar je collega’s meer om je professionaliteit.

Als we maar één presentatie van onszelf hadden, één identiteit, dan zouden we niet in staat zijn om al deze verschillende mensen en verschillende omgevingen te onderhouden. Wat zou ons leven dan saai zijn. Dit is wat er zou gebeuren als we al onze persoonlijke gegevens weggeven.

  • Is het legaal om een nep-account op social media te maken?
  • Heb ik iets te verbergen, hoewel ik niet iets illegaals te doen?

HOEVEEL IS JE PRIVACY JE WAARD?

"U erkent en aanvaardt uitdrukkelijk dat om de service te bieden, WhatsApp periodiek toegang krijgt tot uw lijst met contactpersonen en / of adresboek op uw mobiele apparaat om gsm-nummers van andere gebruikers van de dienst te vinden en te volgen." (WhatsApp.com/legal).

Je smartphone is vrijwel nutteloos als je je persoonlijke gegevens niet vrij geeft. Zonder de privacy overeenkomst te lezen, klikken we op een knop en geven we weg wie we zijn, waar we zijn en wie onze vrienden zijn. Als we dat niet doen, worden we een buitenstaander, kunnen we niet in contact staan met onze vrienden via WhatsApp, Facebook, Google en ga zo maar door. Het is onze keuze, maar wat zijn onze opties: een buitenstaander zijn of getraceerd en gevolgd worden. Of zouden we ook bereid zijn te betalen voor onze privacy? Als Facebook ons € 5, - zou rekenen per maand om onvindbaar te zijn, zouden we bereid zijn dat bedrag te betalen? Hoeveel is jouw privacy je waard?

  • Waarom zijn we ontdaan als foto's of gegevens die we zelf online hebben geplaatst, worden gebruikt door anderen?
  • Mogen we een post / foto's van iemand anders gebruiken voor eigen gebruik?
  • Beschermt de wet ons als we per ongeluk misleidende overeenkomsten hebben geaccepteerd?

SCHUILT ER OOK EEN HACKER IN JOU?

Is het niet verleidelijk om vals te spelen? Zonder slechte bedoelingen uiteraard maar gewoon om te zien of je het systeem te slim af kunt zijn? Het is alsof je een manier hebt ontdekt om voor in de rij te kunnen staan.

Dat is vergelijkbaar met het gevoel van een hacker. Natuurlijk, heeft elke hacker een andere intentie. Je hebt de criminele hackers (black hats), de ethische hackers (white hats) en de hackers die geen criminele intenties hebben maar van wie hun bevindingen worden gebruikt door criminelen (grey hats).

Deze laatste categorie is een lastige. Maakt het bekijken van naakt foto’s van beroemdheden die illegaal van hun telefoon zijn gehaald, van jou ook een grijze hacker? Hoewel je geen criminele bedoelingen hebt, stimuleer je toch een illegale markt, alleen maar door te kijken. Het toetreden tot dit grijze gebied is dus heel makkelijk en verleidelijk. Kan je nagaan hoe verleidelijk het is voor iemand die van zichzelf minder ethisch is.

  • Hebben we te veel vertrouwen in organisaties?
  • Wat zijn de Europese ontwikkelingen op de bescherming van onze privacy?
  • Wat zijn de kenmerken van een cybercrimineel?
  • Hoe kunnen we onszelf beter beschermen?

HOE ZOU JOUW PERSOONLIJKHEID ERUIT ZIEN ALS deze GEBASEERD WAS OP JE ONLINE UITINGEN?

gebaseerd op een aflevering van Black Mirror: 

Stel je voor dat je nieuwe persoonlijke profiel werd gecreëerd door alle dingen die je schreef op je computer met elkaar te combineren, je e-mails, zoekopdrachten, FB berichten. Welke kenmerken van je persoonlijkheid zouden ontbreken? Zou je nieuwe profiel jouw onzekerheden, verdriet of angsten laten zien? Waarschijnlijk wel, want als we onszelf uiten, tenzij je een acteur bent, geven we bijna altijd onze ware gevoelens prijs. Hetzelfde zal dan ook gelden als we ons online uiten. We moeten alleen een nieuwe code leren: de nieuwe online meta code van gedrag. We moeten leren hoe verschillende soorten gedrag te onderscheiden en vervolgens ook de juiste keuzes te maken. Welk gedrag is naïef en welke juist nuttig?

  • Wat is het verschil tussen mijn offline en online identiteit?